6 Nisan 2009 Pazartesi

Gençlik Projesine S&G adına katılan Türk Ekibi Türkiye'ye döndü.




İtalya'nın Palermo şehrinde gerçekleştirilen Gençlik Projesine S&G adına katılan Türk Ekibi Türkiye'ye döndü.
Projenin en çekici anlarından birisi de Kına Gecesi aktivitesi idi.

PROJENİN ADI : DEMOCRACY İN MULTİCULTURAL SOCİETY PROJESİ
PROJE NO : 1.3 IT -13-6-2008- R3)
YER : İTALYA-PALERMO, 23-29 MART 2009)

NİHAİ DEĞERLENDİRME RAPORU
Orta Çağın Sicilya’sında büyüklük ve ihtişam bakımında Bağdat’a rakip gösterilen tarihi bir şehir Palermo’ya gidiyoruz.
ALİTALİA Hava Yolları ile; İstanbul’dan 06.05’de Roma’ya hareket edip, 09 :20 de Roma'ya, oradan Palermo’ya hareket edip, saat 10.30 da Palermo'ya varıyoruz.
Palermo İtalya'nın güneyinde tarihi bir şehir olup; Şehir, 2700 yıllık sürecinde zengin, kültürel mirası ve mimarisiyle oynadığı önemli rolleriyle tanınır. Şehir Phoenicia'lılar tarafından kurulmuş fakat Antik Yunanlılar tarafından Panormus olarak isimlendirilmiştir. Anlamı “bütün liman”dır. Palermo önce Roma Cumhuriyeti'nin bir parçası sonra ise binlerce yıl Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası olmuştur. Bir zamanlar’da Müslüman olan Sultan Rucari adındaki hükümdar tarafından yönetildiğinden, İslam kültürünün izlerini taşımaktadır. Daha sonra Norman istilasını takiben 1130 dan 1816 tarihine kadar yeni bir krallık olan Sicilya Krallığı'nın başşehri olmuştur. 1860 yılında İtalya ile birleşmiştir. Yüzölçümü 4.992 km² olup, 1.235.923 kişinin yaşadığı bir şehirdir.
23 Mart 2009, Pazartesi ;
Fransa, Letonya, Bulgaristan ve Türkiye ile birlikte İtalya’nın ev sahipliğinde 5 ülkeden oluşan katılımcı ülke grupları ile birlikte proje aktivitelerinin gerçekleşeceği yerde buluştuk. Tarihi kilise içerisinde restore edilmiş bir otele yerleştirildik.
Akşam yemeğinden sonra tanışma toplantısı yaptık. Bu sayede proje çalışmaları başlamadan gelen katılımcılarla birbirlerimizi tanıma fırsatı bulduk.
24 Mart 2009, Salı
Sabah oturumunda gruplar projeden beklentileri dile getirdi. Ardından program süresince eğitimci olarak görev olan Ana Afonso tarafından önce Democracy in Multicultural Society Projesinin amaçları ile ilgili bilgi verildi. 7 günlük proje çalışmaları boyunca neler yapılacağını anlattı.
Daha sonra çeşitli faaliyetler ile birbirimizi, farklı ülkelerin kültürlerini ve organizasyonlarını daha iyi tanıma fırsatını bulduk. Kahve arasından sonra energiser yaptık ve katılımcıların birbirlerinin isimlerini tam olarak öğrenmeleri için bazı isim oyunları oynandı. Aslında amaç katılımcıların kaynaşması için bir fırsat oluşturmaktı.
Program bitiminden sonra Sicilya'nın başkenti olan Palermo'nun tarihi yapılarını gezdik. Kaldığımız yer tam bir tarihi alandı, Katoliklerin hakim olduğu bölgede tarihi kiliseler, katedral, Arap-Norman mimari sentezinin birleştiği bir çok esere rastlamak mümkündü. Norman Krallığının hüküm sürdüğü 12. yüzyıldan kalan zengin mozaikleri ile Arap-Norman mimari sentezinin birleştiği Kiliseler, Sicilya'nın en güzel Norman mimarisi örneği olan Katedral, Palermo'nun kalbi olan tarih Quatro Canti (Dört Köşe) Meydanı, Pretoria Meydanı ve Teatro Massimo Opera Binasından geçerek akşam yemeğine döndük.
Yemekten sonra kültürel etkinlikler yaptık. Bütün ülke grupları kendi kültürel özelliklerini tanıtan gösteriler yaptı.
Bizim grubumuz Türkiye’nin etkin bir şekilde tanıtımı için Kırıkkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği desteği ile hazırlanan Kına gecesi düzendi.
Türk kültüründe göze en çok çarpan renklerden kırmızı ve yeşil renklerin kullanıldığını kına gecesinde, pullu oyalarla süslenmiş kırmızı örtüler ve mendiller hazırlanarak, Portekiz asıllı Ana Afonso’ ya temsilen kına yakıldı. Geleneksel oyunlar oynandı ayrıca diğer ülke izleyicilerine; Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından gönderilen, badem, fındık, leblebi, cevizli sucuk, çifte kavrulmuş lokum ikramı yaptık.
Farklı ülkelerden gelen 5 ayrı renk ile renklenen kültürel etkinlik gecesinde farklı danslar ve sohbetler ile devam etti. Bu sayede enformel şekilde de olsa kültürlerin kaynaşmasına tanık olduk. Farklı ülkeleri tanımak ve kültürlerimizi daha iyi tanıtmak için fırsatımız oldu. Program süresince diğer ülke katılımcıları tarafından, Türkiye kültür gecesi hakkında övgüler aldık.
25 Mart 2009, Çarşamba
Workshop yapılarak Gençlik, Katılımcılık ve Demokrasiyi sanat yoluyla ifade etmek üzere çalışmalar yaptık.
Öğleden sonra, Her ülke katılımcıları Democracy İn Multicultural Society Projesi hakkında kendi ülkelerinde yaptıkları araştırmalarını sundu; Türkiye’de yaptığımız Demokrasi, Çok Kültürlülük, Gençlik ve Katılımcılık, Göçmen Hakları konularındaki araştırmalarımız ve yapılan röportajlarımızın sunumu yapılarak, ülkemizin iyi uygulamaları en etkin şekilde tanıtıldı.
Akşam, hep beraber düzenlenen eğlenceye katıldık. Canlı müzik gösterisi ile renkli bir gece yaşadık.
26 Mart 2009, Perşembe
Palermo şehir meclisi ziyaret edildi meclis çalışmaları hakkında soru cevap şeklinde toplantı yapılarak bilgi edinildi.
Barış ödülü sahibi ünlü sosyolog Danılo Dolcı nin hayatının (demokrasi, işçi ve insan hakları konusunda verdiği mücadelenin) anlatıldığı video sunumu yapıldı.
Akşam yemekten önce güneşin, yeşil ve deniz ile buluştuğu, Sicilyanın en güzel turistik yerlerinden Mondello’yu gezdik.
27 Mart 2009, Cuma
Çeşitli ülkelerden gelen yerel yöneticilerin katıldığı bir talk show yapıldı. Farklı ülkelerde yerel yönetimlerin gençleri nasıl teşvik ettiği, hangi araçlarla desteklediği, gençlerin demokratik karar süreçlerine ve Kent Konseyi çalışmalarına nasıl katıldığı ve Kent Konseyinin gençleri nasıl desteklediği anlatıldı.
Democracy İn Multicultural Society Projesini sanatla ifade eden slogan ve logo yarışması yaptık. Yapılan logolar ve amblemler oylandı. Kazanan amblem ve logoların t-işört olarak basılıp katılımcılara hediye edileceği belirtildi.
Akşamın güzel ışıkları altında Palermo gezildi. Konser izlendi
28 Mart 2009, Cumartesi
Tüm katılımcılarla beraber proje hakkında yeni strateji çalışmaları yaptık.
Sürdürebilirliliği sağlamak proje sonuçlarını paylaşmak, projeye ilişkin negatif ve pozitif yanları tespit etmek, başarıyı tüm taraflarla paylaşmak için gelecekle ilgili görüşler alındı. Kimse söyleyecek negatif bir şey bulamadı, herkesin pozitif birçok düşüncesi vardı. Katılımcılar özellikle projenin gruplar arası dostluk ve kültürler arası diyalog kurduğunu, önemli deneyimler kazanıldığını, var olan özgüven ve girişimciliğin arttığını belirttiler.
Gençlerin dayanışma duygusu, girişimcilik, yenilikçilik ve insiyatif alabilme becerilerinin teşvik edilerek geliştiği proje çalışmaları, gelecekte ilgili yeni uluslararası projelerde buluşma ümidiyle tamamlandı.
Bu çalışma aynı zamanda gençler arasında var olan karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü arttırmış çeşitliliğin ve farklılığın getirdiği güzelliği katılımcıların görebilmelerini, var olan önyargılarından önemli ölçüde kurtulmalarını ve dostluk kurmalarını sağlamıştır. Nitekim bu dostluklar sonucu, grubumuz katılımcıları diğer ülke katılımcılarının tamamından Eurovision’da Türkiye’ye oy vereceklerine dair söz almıştı.
Akşam yemeğinden sonra sertifika töreni yapıldı. Tören sonrası Palermo dansları izlendi.
29 Mart 2009, Pazar
Son gün ise öğleden önce, İtalyan gruptan Muhammed ile birlikte Palermo’yu, sahili, müzeyi bir kez daha gezerek otele döndük. Eşyalarımızı alıp ayrıldığımızda sırayla, bütün grup üyelerinin bir şeylerini unuttuğunu fark ettik. Dört defa geri dönüp unuttuğumuz eşyaları aldığımızda, Palermo adeta biraz daha kalın diyordu. Nitekim trenden Palermo’ya el sallayarak hava alanının yolunu tuttuk. Ancak 29 Mart 2009 Pazar akşamı kalkacak uçağımızın rötarı üzerine,30 Mart 2009 Pazartesi günü Palermo’dan ayrılabilmiştik.
A.Vural ÖRSDEMİR Kırıkkale Valiliği AB Proje Koordinasyon Ofisi Koordinatörü



--
www.genclikkaravani.eu
Gençlik Karavanı Türkiye&Avrupa Yollarında
Youth Caravan on the Road To Europe&Turkey

Hiç yorum yok: